Ghee (maslo)

Ghee je staroindijski izraz, kojeg koriste i u engleskom govornom području, za ono što je drevno hrvatsko maslo, nekada cijenjeno u svim našim krajevima. Pročiščeni svježi maslac, jedinstveni je prirodan proizvod bez dodataka i konzervansa, vrhunske kvalitete. U drevna vremena, u različitim civilizacijama, nazivan kraljevskim uljem, zbog svojih ljekovitih svojstava u svakodnevnoj prehrani. Priprema se jednostavnim i vrlo profinjenim postupkom, kojim se uklanjaju vlaga, sve krute tvari i toksini, dok ne ostane bistra zlatna tekućina, 99% čista mliječna masnoća. Originalno zatvorena staklenka čuva se na sobnoj ujednačenoj temperaturi, na tamnom i hladnom mjestu, do godinu dana, a jednom otvorena zadržava istu kvalitetu mjesec dana, čak ako i nije u hladnjaku. Ghee maslo pospješuje kvalitetu probave, regulira tjelesnu težinu, potiče vitalnost i snagu duha i tijela, jer vezuje na sebe ljekovite sastojke prirodne hrane i vodi ih do svake stanice u tijelu. Usporava proces starenja, a potiče rast inteligencije i zdravlja u organizmu. Kod uporabe drugih mliječnih proizvoda koji za razliku od ghee masla nisu pročiščeni, treba biti vrlo oprezan i umjeren, jer je nehumani industrijski način proizvodnje mlijeka, tj. držanje stoke u zbijenim kavezima bez livadne paše i s katastrofalnom prehranom, doveo do izrazitog pada kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda (iako proizvođači naravno tvrde suprotno). Zato ih treba izbjegavati, ali ne potpuno kao što ne možemo izbjeći zagađen zrak kojeg dišemo u velegradovima.
Protiv slobodnih radikala
Znanstvenim istraživanjima utvrđena je povezanost 90% svih bolesti s povećanjem broja slobodnih radikala, kemijskih spojeva, koji nastaju u ljudskom tijelu uslijed napetosti i stresa, umora, kemikalija, umjetnih dodataka i konzervansa u hrani, prerađene i odstajale hrane – posebno mesa, kave, alkohola, nikotina, kemoterapije, zračenja mobitela, kompjutera, televizije i drugih izvora. U spoju s lipidima (masnim sastojcima) slobodni radikali stvaraju nakupine u krvnim žilama, uzrokujući arteriosklerozu i druge bolesti.
Ghee maslo je poput maslinovog ulja visoko zasičena masnoća, otporna na napade slobodnih radikala, dok druga nezasičena ulja, hvaljena kao zdravija, to nisu. Najbolji protivnici slobodnih radikala su svježa organski uzgojena prirodna i uravnotežena hrana, svjež zrak, te iznad svega uredan i skladan način življenja.
Kolesterol – što je to zapravo i kakva mu je svrha?
Prosječna osoba povezuje kolesterol sa začepljenim arterijama, debljinom i drugim zdravstvenim problemima. Poznato je međutim da se iz kolesterola stvaraju svi naši adrenalinski i seksualni hormoni. On potiče zdravlje stijenki crijeva i štiti od raka debelog crijeva, a igra važnu ulogu i u razvoju mozga i živčanog sustava. ‘No milk’ propaganda tumači da je uzimanje maslaca, masla, ulja i drugih masnoća, pa čak i integralnog mlijeka i njegovih proizvoda nezdravo, jer povecava kolesterol. Ljudi su prije sto godina trošili šest puta više maslaca nego što to činimo danas. Ipak, oni su rijetko patili od bolesti srca, raka i debljine. Kolesterol je potreban za život. Tijelo ga sadrži oko 250 grama i stvara ga iz hrane koju jedemo. Snažan je antioksidant koji se izlučuje u tijelu u večoj mjeri, upravo kada jedemo previše hrane koja stvara mnogo slobodnih radikala, primjerice: užegnuta masnoća (od margarina, pa do tehnološki visoko obrađenih ulja). Kolesterol kažu stručnjaci, nije opasan ukoliko nije prerađen ili oksidiran slobodnim radikalima ili masnim kiselinama. Znači kada koristite ulje s oznakom na boci: rafinirano, bez kolesterola, tijelo će ga samo stvarati više, upravo kao odgovor i zaštitu od stvaranja slobodnih radikala. Bitno je da li je ulje rafinirano ili nije, a ne da li ima ili nema kolesterola. Kupujte hladno prešana prirodna ulja. Ghee maslo sadrži kolesterol, ali neoksidirani i ne sadrži nezdrave masne kiseline. Tijelo treba zdravu ravnotežu masnoća. Potpuno bezmasna dijeta ubrzava starenje kože, živaca i stanica mozga. Masnoće su potrebne za zaštitu stjenki želuca i crijeva (i tako sprječavaju čireve), te za pravilno otapanje vitamina A, E, D i K. Ghee maslo ne sadrži oksidirani kolesterol i zasičene masti koje preko slobodnih radikala otežuju tijelo. Opasni oksidirani kolesterol nalazi se u margarinu i drugim proizvodima visoko tehnološki obrađene hrane (uljima i masnoćama). Ghee maslo je bez mliječne kiseline i vrlo je povoljan za ljude koji su alergični na mliječne proizvode ili ne podnose laktozu. Apsorbira vitamine i minerale topive u lipidima i dovodi prirodnu inteligenciju biljaka do stanica u tijelu bez promjene njihovih osobina te se uporablja za biljne pripravke. 

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s