Glikemički Indeks

Glikemički Indeks (GI faktor) je sustav rangiranja hrane prema njenom trenutnom efektu na razinu glukoze (šećera) u krvi. Ovaj faktor govori hoće li nam hrana podići razinu glukoze dramatično, umjereno ili lagano.
Vrsta namirnice koja ima glikemički indeks od 1 – 50 pripada u nisku GI hranu. Ona koja ima GI od 50 – 75 pripada u umjerenu GI skupinu, dok ona koja ima od 75 – 100 pripada u hranu visokog glikemičkog indeksa.
Ugljikohidrati koji se razlažu polako, oslobađajući glukozu postepeno u krv, imaju nizak GI faktor. Ugljikohidrati koji se razlažu brzo imaju najviši GI faktor. Oni dovode do povišene razine glukoze u krvi te su povezani s visokom razinom inzulina.
Visoka razina inzulina uzrokovana ugljikohidratima visokog glikemičkog indeksa je ono što ne želimo, jer ovakva vrsta hrane dugoročno dovodi do povišenja krvnih masti, visokog tlaka te povećanog rizika od srčanog infarkta. Link na Montignacovu tablicu GI.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s