Hrana kao nagrada

Ako je hrana ljepljiva i slatka, pripremljena sa šećerom i zasićenim mastima, tada je smijete jesti samo rijetko. Meže li se isto reći za ukusnu zdjelu jagoda ili sočnu slatku naranču? U čemu je ovdje problem, zašto radije odaberemo kolače i čokoladu, a ne najbolje stvari koje nam nudi priroda? Ne patite li od ozbiljnog poremećaja ravnoteže glukoze, jedan od razloga može biti činjenica da su slatkiši snažno povezani s našim djetinjstvom, u kojem su slastice često bile nagrada za dobro ponašanje ili su korišteni kao utjeha kada smo se osjećali tužnima. Naše će pamćenje automatski povezati slatku hranu s nagradom ili utjehom. Rebro čokolade ili mekano pecivo koje pojedete u trenu usred poslijepodneva ispunjenog stresom moglo bi značiti da nagrađujete sami sebe za naporan posao! Mislite li da je moguće koristiti slatkiše kao “nagradu” ili utjehu i želite li se osloboditi te navike, jednostavno se prisjetite da debljanje NIJE nagrada. A potom smislite nagradu koja nije hrana!

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s