Pretilost

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala je pretilost kao kroničnu bolest i upozorava da bi pretilost mogla preteći neke tradicionalnije uzorke lošeg zdravlja poput pothranjenosti i zaraznih bolesti. Prema izvještaju državne revizije o borbi protiv pretilosti u Engleskoj iz 2001., četri najčešća problema povezana sa pretilošću su: visok krvni pritisak, koronarna bolest srca, dijabetes tip 2 i neki oblici karcinoma.  U najnovijoj anketi o zdravlju provedenoj za Ministarstvo zdravlja navodi se da je u 2003. godini 43% muškaraca i 33% žena imalo prekomjernu telesnu težinu. Iste godine 22% muškaraca i 23% žena bilo je pretilo, a prema sadašnjim trendovima predviđa se da će do 2010. biti pretilo 33% muškaraca i 28% žena.  Rezultati ankete ukazuju na to da će do 2010. godine od pretilosti patiti 19% dječaka i 22% djevojčica u dobi od 2 do 15 godina.
U Zelenoj knjizi (dokumentu koji potiče raspravu i predlaže nove zakone) Europske Komisije o ‘Promicanju zdrave prehrane i fizičke aktivnosti” ističe se sljedeće: 1. Dijabetes tipa 2 povezan je sa pretilošću, sjedelačkim načinom života i prehranom bogatom masti i zasićenim masnim kiselinama. 2. Procjenjuje se da su činiteljii prehrane odgovorni za približno 30% svih karcinoma u industrijskim zemljama.

Čimbenici koji utječu na zdravlje

”Hrana sa nogu” koja je bogata mastima i siromašna hranjivim tvarima. Previše prerađena gotova hrana. Sjedelački način života. Zagađenje okoline. Stres.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s