E brojevi

To su dodaci hrani pri tehnološkoj proizvodnji kako bi konačni proizvod mogao duže sačuvati osnovna svojstva okusa i mirisa. U Hrvatskoj je upotreba aditiva definirana Pravilnikom o prehrambenim aditivima (Narodne novine RH broj 173 od 9.12.2004. godine) a njime se utvrđuju uvjeti pod kojima se pojedine toksikološki evaluirane kemijske tvari smatraju prehrambenim aditivima , razvrstavaju u pojedine skupine , propisuje njihova zdravstvena ispravnost i dopuštenost uporabe za pojedine skupine i vrste hrane te uvjeti pod kojima se pojedini aditivi mogu miješati u odgovarajuće smjese.
Slovo E označava da se radi o aditivima koji su primjenjivi u Europi, a oznakom proizvođač garantira neškodljivost svojega proizvoda, odnosno aditiva. Uporaba aditiva u današnje je vrijeme neizbježna, a koriste se uglavnom za konzerviranje namirnica.

Pronašli smo tablicu sa E-brojevima i njihovoj (ne)škodljivosti u pojedinim prehrambenim proizvodima

1. BEZOPASNI DODACI: E – 100, 101, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280,281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406,408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

2. SUMNJIVE TVARI: E – 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477

3. OPASNI DODACI: E – 102,110,120,124

4. ŠTETNI PO ZDRAVLJE:
a) smetnja crijeva E – 220,221,224,232
b) smetnje probave E – 338,339,340,341,450,461,463,465,466, u pakiranim sladoledima E407
c) kožna oboljenja E – 230,231,232,233
d) uništava vitamin B12 E – 200
e) povisuje kolesterol E – 320,321
f) podražuje živce E – 311,312
g) upala usne šupljine E – 330 najopasniji je dodatak (izaziva rak). Sadrže ga neka gazirana pića, meso rakova, neki sirevi i gljive u konzervi…

5. DODACI KOJI UZROKUJU RAK: E – 131,142,210,211,213,214,215,216,217,239

POZOR: E – 123 je jako otrovan i zabranjen u SAD-u
Obratite posebnu pozornost na slijedeće proizvode:

E – 123 i E – 110 u nekim gumenim i čokoladnim bombonima, puding s šlagom u plastičnim posudicama, neka zamrznuta riba, neke vrste vrhnja za kuhanje, topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije.
E – 102 i E – 110 skoro u svim gotovim umacima svih vrsta

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s